Székhely:
9938 Szatta,
Fő u. 17.
Levelezési cím:
1145 Budapest,
Thököly út 114/a. I.em.4.
tel: (70) 326 5830
e-mail: tff@tff.hu
adószám: 18174762-1-18


  

2018-as projektjeink

Ember és környezete a teremtésüktől fogva dinamikus kapcsolatban állnak egymással. Alakítják egymást, formálják a másik külső megjelenését és belső értékeit, miközben magukon is változásokat visznek végbe. Mit jelent az Isten-ember-teremtett világ kapcsolat ma, s mit jelentett korábban? Hogyan alakíthatja ennek a kapcsolatnak tudatosítása a jövőnket, s azoknak a fiataloknak a világnézetét, akikkel foglalkozunk?

Bővebben...

Négy Vas megyei rendezvényen veszünk részt a NATURA 2000 területeket bemutató sátorral és egy általános iskolában mutatjuk be ezen területek értékeit.

Bővebben...

Együttműködve az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal és a Magyar Természetvédők Szövetségével Vas megyei fesztiválokon népszerűsítjük a Natura 2000 területeket.

Bővebben...

Együttműködve az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal és a Magyar Természetvédők Szövetségével Vas megyei fesztiválokon népszerűsítjük a Natura 2000 területeket.

Bővebben...

A találkozó szervezésében, lebonyolításában egyesületünk is részt vesz.
További információt ITT találsz.

Egyesületünk Magyarország 2 térségében ( Csongrád és Vas megyében) 2017 őszétől kezdődően, havi egy alkalommal 5-5 alkalmas Főzőklubot szervez az érdeklődőknek.

Bővebben...

Bővebben...

 

 

 
A 2017. március 23-i Képzés és műhelymunka a rövid ellátási láncok (REL) működéséről című műhelytalálkozó előadásai:
 
  1. Miért jobb a helyi? –A globális ellátási láncok árnyoldala – Kapitányné Sándor Szilvia – Magyar Természetvédők Szövetsége
  2. A rövid ellátási láncokban rejlő lehetőségek itthon és Európában – Kujáni Katalin – Földművelésügyi Minisztérium
  3. Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért – a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásának ismertetése – Tószegi Orsolya – Miniszterelnökség
  4. A rövid ellátási láncok keretei, trendek és szabályok – Szabadkai Andrea – Kislépték Egyesület
  5. Szervezői tanulságok a REL egyes elemeihez kapcsolódóan – Szalay Tímea – Csalán Egyesület
  6. Kistermelői tapasztalatok a rövid ellátású láncokban rejlő lehetőségek terén – Volf Tibor – termelő/Bánd
  7. Egy bükkaljai település "próbálkozásai": mezőgazdasági termelés és termékfeldolgozás Parasznyán – Kiss József – Pitypalatty Nonprofit Kft. 

A projektben célunk a szemléletformálás, hogy az érdeklődők, a lakosság megértse a természetvédelem szükségességét, kapcsolatát a helyi gazdaság fejlesztésével, a helyi boldogulás elősegítésével. A projekt keretében négy helyi vásáron szemléletformáló sátrat működtetünk, helyi termék versenyt hirdetünk meg. Kiállítást szervezünk természetvédelmi foglalkozásokkal egybekötve felnőtteknek, gyerekeknek. Valamint 3 szakmai kirándulást szervezünk Natura 2000 területekre szakvezetéssel.

Bővebben...

„ZOMBIREAKTOROK – 30 ÉVVEL CSERNOBIL UTÁN” - FOTÓKIÁLLÍTÁS

A csernobili katasztrófa 30. évfordulóján mindennél aktuálisabb a kockázatokkal foglalkozni. Ukrajna meg akarja hosszabbítani az elöregedő atomrektorainak élettartamát, a nemzetközi kötelezettségeit nem tartja be, és a biztonsági kockázatokat sem kezeli.
BŐVEBBEN...

SZEMLÉLETFORMÁLÁS AZ ŐRSÉGBEN

A projektben a helyi lakosságnak bemutatjuk a természetvédelem és az éghajlatvédelem szükségességét, valamint a kapcsolatát a helyi gazdaság fejlesztésével, a helyi boldogulás elősegítésével.
BŐVEBBEN...

ORSZÁGOS TALÁLKOZÓ 2016

Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXVI. Országos Találkozója - 2016. április 29. - május 1. - Őriszentpéter
A 2016-OS Országos Találkozónak Egyesületünk volt a fő szervezője
BŐVEBBEN...

FŐZŐKLUB SZATTÁN

A klubtalálkozókon, havi egy alkalommal, közösen elkészítünk egy-egy hagyományos őrségi ételt, amit utána együtt fogyasztunk el.
BŐVEBBEN...

FITALAOK, TALÁLKOZÁSOK, KAPCSOLATAOK, TANULÁS A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KÖZÖTT

A projekt célja a zöld civil szervezetek együttműködésének megújulása, zöld civil közösségi online felületek kialakítása és működtetése, zöld szemléletű civil szervezetek és csoportok, zöld gondolatokra nyitott fiatalok bevonása a zöld civil együttműködésbe.
BŐVEBBEN...

KÜLDJ FOTÓÜZENETET A PÁRIZSI KLÍMACSÚCSRA!

A Kárpát-medencét és benne Magyarországot más európai országoknál is jobban érinti az éghajlatváltozás. 
BŐVEBBEN...

FOTÓKIÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS HATÁSAIRÓL

Az éghajlatváltozás és a globális energiaválság korunk két jelentős és összefüggő problémája, amelyek nem ismerve határokat, veszélyeztetik Földünk természeti értékeit és kulturális vívmányait.
BŐVEBBEN...
 

VILÁGFÁT ÜLTETTÜNK SZATTÁN

Egyesületünk, Szatta településsel együtt, csatlakozott az Éghajlatvédelmi Szövetség kampányához, amelynek során 2015-ben is elültettük az Év fáját, amit az Országos Erdészeti Egyesület közönségszavazással választ ki minden évben. Így 2015. március 20-án kocsányos tölgyet ültettünk a szattai parkba, ezzel jelezve, hogy számunkra is fontos felhívni a figyelmet az éghajlatváltozás elleni fellépésre.
BŐVEBBEN...

NAPKOLLEKTOROS ASZALÓ ÉPÍTŐ MŰHELY - 2015. AUGUSZTUS 15.

Műhelyünkön közösen megépítünk egy napkollektoros aszalót, amely olcsó, minden háztartás számára elérhető alapanyagokból elkészíthető és hatékonyan használható gyümölcsök, gombák, gyógynövények aszalásos tartósítására.
BŐVEBBEN...

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD PROGRAMSOROZAT AZ ŐRSÉGBEN

Az őrségi Szatta faluban valósítottunk meg a Támop-6.1.2-11/1-2012-0838 számú projektet, aminek célja, hogy hozzájáruljon az őrségi emberek egészségtudatos magatartásának kialakításához. Szatta lakosságán kívül az egész Őrségből vártuk a résztvevőket, érdeklődőket, akik  a következő programokhoz, tevékenységekhez kapcsolódhattak
BŐVEBBEN...

FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD KAMPÁNY A DUNÁNTÚLON

Egyesületünk, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, célja, hogy együttműködve több civil szervezettel a Győr/Sokoró régióban, Szentgotthárd környékén, az Őrségben és a Balaton-felvidéken élő emberek és a helyi természeti környezet harmonikus viszonyának erősítse, a települési természeti környezet bemutatásával és a hozzá kapcsolódó fenntartható viselkedésminták ösztönzésével.
BŐVEBBEN...

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSI KÉPZÉS KÖRNYEZETVÉDŐ AKTIVISTÁKNAK

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával 3 településen szervezünk személyre szabott képzést és konzultáció sorozatot környezetvédők számára. Helyszínek és érdeklődés az érdekérvényesítési képzésről és konzultációról.
BŐVEBBEN...

BEKAPCSOLÓDÁS AZ ÉGHAJLATVÉDELMI SZÖVETSÉG MUNKÁJÁBA

Beléptünk az Éghajlatvédelmi Szövetségbe, amely célja a magyar kistelepülési önkormányzatok segítése a klímaváltozás elleni fellépésben. Őrségi önkormányzati képviselőket kerestünk meg, hogy csatlakozzanak a szövetséghez. Felvettük a kapcsolatot a témában dolgozó erdélyi szervezetekkel, közös tevékenységek terveit dolgoztuk ki. Részt vettünk a Szövetség projektjében, aminek keretén belül Szattán, az Önkormányzattal közösen elültettük az Év fáját.

ZÖLD CIVIL MOZGALOM "AKTIVIZÁLÁSA"

Nyíregyházi zöld szervezetekkel együttműködve átfogó programot dolgoztunk ki, amely célja a mozgalom aktiválása, képzése és megújítása. Az elmúlt évben forrásokat kerestünk, 2015-ben valósítjuk meg a tevékenységeket.

 Aktív állampolgári részvétel 2012-13

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával egyesületünk: 2012. október 1. és 2013. március 31-e között 5 városban (Budapest, Győr, Miskolc, Veszprém, Szeged) 5 egynapos helyi képzés szerveztünk a helyi szervezetekkel együttműködve.

A képzéseken 84 civil aktivista legalább 75 civil szervezet képviseletében vett részt a képzéseken. A képzések hatására erősödött a részvételi képesség a környezeti ügyekkel kapcsolatos döntéshozatali eljárásokban. Fejlődött a résztvevők szemlélete, tudása, készsége a következő témákban: érdekérvényesítési kampánystratégia tervezése, sikeres érdekérvényesítés feltételei, konfliktuskezelés, asszertivitás, tárgyalástechnika, önkormányzatokkal való együttműködés alapjai.
A képzéseken 14 témában dolgoztunk ki érdekérvényesítési kampánystratégiát. A résztvevőktől kapott visszajelzések alapján a leghasznosabb dolgok voltak:
- A kommunikációs elmélet és gyakorlati példák
- Együttdolgozás más szervezetekkel
- Érdekérvényesítési stratégiatervezés gyakorlati példákon
- Képzési segédletek és anyagok
- Az érdekérvényesítés stratégia szemlélete

 

Ökobank- Ökotakarék
2013-ban folytatódott az együttműködés a Pátria Takarékkal. Kiállítással vettek részt a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján. A TFF által szervezett monitoring bizottság továbbra is részt vett a Ökotakarék hitelkihelyezések folyamatában. 


Induló projektek
Elindult a „Szemléletformáló és egészséges életmódra nevelő programsorozat az Őrségben” (Támop-6.1.2-11/1-2012-0838), valamint a "Fenntartható életmód kampány a természeti és helyi értékekhez kapcsolódóan a Dunántúlon - KEOP-6.1.0/B/11-2011-0132" projektünk.

Civil érdekérvényesítés segítése

Az Ökotárs Alapítvány támogatásával egyesületünk helyi civil szervezeteknek érdekérvényesítési képzést tartott és mentorálással segített. Készítettünk egy érdekérvényesítési útmutatót, négy városban (Nyíregyházán, Debrecenben, Túrkevén és Szombathelyen) 54 civil aktivistát képeztünk a témában, és 10 szervezet kampányát segítettük tanácsokkal. A kampányok eredményeként a helyi szervezetek sikereket értek el, többek között, hogy ne zárják be a civileknek közösségi teret biztosító művelődési házat, a gyepmesteri telep megváltoztatta szemléletét az altatás kérdésében, egy civil szervezet megőrizhette irodáját és egy helyi szervezet több támogatást kapott a fesztiválja megrendezéséhez.


Ökobank- Ökotakarék
A TFF együttműködési szerződést kötött a Pátria Takarékszövetkezettel 2012. február 28-án, melynek eredményeképpen elérhetővé  váltak azok az ÖkoTakarék védjeggyel fémjelzett banki betéti és hiteltermékek, melyek a pénzügyi haszon mellett a környezeti és társadalmi hasznot is figyelembe veszik.
Az újszerű, felelős, etikus banki termékek egy együttműködés keretében valósultak meg. A pénzügyi termékek kibocsátója partnerünk, a Pátria Takarékszövetkezet.
A szükséges átláthatóságot, és a hitelkihelyezések ellenőrzését a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület által szervezett, az érintett területek képviselőiből álló külső Monitoring Bizottság biztosítja.
A hitelkihelyezéseknél etikai szűrőket alkalmazunk: bizonyos káros tevékenységek kizárása (negatív szűrők) a bank teljes hitelezési tevékenységéből, és kedvezményes feltételek azon területek számára, amelyek a gazdasági haszon mellett komoly környezeti/társadalmi értéket teremtenek (pozitív szűrők).
A betételhelyezők visszajelzést is kapnak, hogy az Ökotakarék betétben elhelyezett pénzük milyen területeket finanszíroz.
Az ÖkoTakarék termékekről az alábbi linken tájékozódhat bővebben:

Ökobank projekt - folytatódik

Delfin-képzés

Környezetvédők és más civilek fenntarthatósági képzése- vezetőképzés és pozitív viszonyulás kialakításának segítése

Örömtréning


Ökobank projekt

A program célja egy etikus bank létrehozása Magyarországon. Két külföldi tanulmányutat szerveztünk, konferenciát tartottunk 63 fő résztvevővel – civilek, bankszakemberek, egyetemi szakértők részvételével. Folytattuk a műhelymunkát, a koncepció fejlesztését. Egy kampányt szerveztünk, amelyben csatlakozókat gyűjtöttünk az elképzeléshez, előkészítve az Ökobank 2012-es tényleges indítását. A csatlakozó civil szervezetek etikai bizottságot hoznak létre. Egy bankkal tárgyalunk, hogy a 2012-ben indulhasson egy etikus bankfiók. 40 oldalas füzetet készítettünk „Lakossági pénzügyekről zöld szemmel" és juttatunk el civilekhez és érdeklődőkhöz.A projekt részeként egy társasjátékot adtunk ki, „Gazdálkodj Felelősen" címmel és 250 civil szervezethez és iskolához juttatjuk el ingyen.

Támogatók: EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus és az ÖKOTÁRS Alapítvány, Nemzeti Civil Alap, TRUST Alap

„Profi Nonprofitok" szervezetfejlesztési program

A Profi Nonprofitok projekt civil szervezetek kapacitásfejlesztését tűzte ki célul a TAMOP támogatásával. A TFF részt vett a projekt szakmai előkészítésében, a technikai előkészítésben, illetve a NIOK Alapítvány egyik szakmai partnereként a projekt lebonyolításában is részt vettünk. A projekt keretében mi 18 szervezettel kezdtünk fejlesztői munkát, a fejlesztési folyamatok 4-10 naposak voltak.

Támogató: TAMOP

„Jövőkereső" jelentés segítése

A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács egy fenntarthatósági jelentést készített hazánk társadalmi-gazdasági-környezeti helyzetéről, amely a Jövőkereső címet kapta. Szervezetünk szerepet kapott a kutatásban, a jelentés háttéranyagainak szakmai koordinációjában, illetve két képzést szervezett a jelentés jövőbeli előadói számára.

Rendszerfunkció kutatás vállalatoknál

A rendszerfunkció kutatás alkalmazza a legújabb tudásszociológiai, rendszerelméleti, kvalitatív elemzési technikákat, amelyekkel láthatóvá válik, az egyébként láthatatlan szociális, tudati, szervezeti rendszerműködés. Évente 9-10 szervezetnél végezünk kutatás-fejlesztési programot.

Civil képzések

Két képzést szerveztünk civil szervezeteknek, összesen 40 főnek. A téma az önkéntesség fejlesztése és a pályázatírás, projekt menedzsment volt.

Ökobank projekt

Kommunikáció és marketing képzés Civil szervezetek munkatársainak

Jövőkereső: Kutatás, szakmai részkoordináció és képzések szervezése

Delfin képzést tartottunk civil szervezeti munkatársaknak, a vezetőképzés tematikáját átdolgozva. A 10 napos képzéssorozaton 20 civil munkatárs, önkéntes vett részt a projektvégrehajtó készségek fejlesztése érdekében.

Átfogó szervezetfejlesztési programunkban 3 regionális és országos civil szolgáltató szervezetnek nyújtottunk segítséget, hogy növeljék szervezeti fenntarthatóságukat és szolgáltatásuk minőségét.

Szervezeti kutatás-fejlesztési programunkban 10 vállalat szervezeti kultúráját, a vezetők előtt álló kihívásokat, a vezetői gondolkodásmódot kutattuk és fogalmaztunk meg általános tanulságokat.

„Vedd ki a részed!" programban a NIOK Alapítvány felkérésére képzést és facilitált beszélgetést tartottunk.

Hálózati kutatás: A Humusz szövetséggel közösen kutattuk a tagcsoportok igényeit és a hálózatfejlesztés lehetőségeit.

Delfin vezetőképző tanfolyamok

Két tanfolyamot tartottunk, 2007 első felében 12 napos speciális vezetőképző tanfolyamon 20 civil szervezeti vezető vett részt. A 2007 végén induló tanfolyamra 32 civil jelentkezett, ebből 24-et vettünk fel.

FOLYTATTUK:

Területfejlesztési fórumok együttműködésének erősítése

Tavaly is együttműködtünk a 7 regionális civil fórummal. A programunk célja volt a regionális civil fórumok hálózati működésének biztosítása és fejlesztése; az EU alapok akcióterveinek és pályázati kiírásának befolyásolása, hogy a civilek nagyobb lehetőségeket kapjanak a részvételre; illetve a civil szervezetek korai tájékoztatása a várható pályázati kiírásokról 4 fórum és egy kiadvány által.

EU-s pályázati tanácsadás és segítségnyújtás fenntartható fejlődés projektekhez

A programban 3 civil szervezet számára nyújtottunk EU-s pályázati tanácsadást és a fenntartható fejlődés irányába mutató projektötleteik kidolgozásához segítséget.

Munkahelyteremtés – foglalkoztatáspolitika társadalmi vita

A munkahelyteremtés témában elindított társadalmi vita előkészítéséhez egy átfogó kutatást végeztünk az NFT I-es humánszolgáltatásokról, melyben 80 interjú alapján összegeztük a tapasztalatokat egy vitaindító füzetbe. A társadalmi vita keretében 20 fórumot tartottunk.

Delfin

12 napos speciális vezetőképző tanfolyamot tartottunk, melyen 20 civil szervezeti vett részt. A képzés fő témái:teljesítménymotiváció, csapatépítés,kommunikáció, stratégia,tudásmenedzsment,kreatív csoportmunka.

EU pályázati tanácsadás

A programban civil szervezetek számára nyújtottunk EU-s pályázati tanácsadás és a fenntartható fejlődés irányába mutató projektekhez segítséget.

Munkahelyteremtés-foglakoztatáspolitika

E témában elindított társadalmi vita előkészítéséhet egy átfogó kutatást végeztünk, melyben 80 interjú alapján összegeztük a tapasztalatokat egy vitaindító füzetben.

FOLYTATTUK:

Érdekképviselet erősítése a regionális fejlesztésben

Több regionális civil szervezettel összefogva egy átfogó programot indítottunk a területfejlesztési tanácsok mellett működő civil egyeztető fórumok megerősítésére. Országos hálózatot kezdeményeztünk, képzést szerveztünk, és segítettük a forrásszerzést a regionális titkársági funkciók ellátására. Ősszel egy nemzetközi képzést is szerveztünk a témában, amelyen 7 ország képviselői vettek részt.Egy magyar és egy angol nyelvű kiadványt készítettünk.

Kiadványunkat a Magyar Közigazgatási Intézet hivatalos tananyagként használja az önkormányzati ROP képzése során.

Folytatódott a civil szervezeti kutatás

Projektasszisztens képzések

A dél-alföldi régióban indult képzési sorozatunkban a zöld szervezetek mellett más civil szervezeteknek is szolgáltatásokat nyújtunk. A képzésre 29 fő jelentkezett, a tanfolyam átnyúlik a 2006 évbe is.

Érdekképviselet erősítése a regionális fejlesztésben

Több regionális civil szervezettel összefogva egy átfogó programot indítottunk a területfejlesztési tanácsok mellett működő civil egyeztető fórumok megerősítésére. Országos hálózatot kezdeményeztünk, képzést szerveztünk, és segítettük a forrásszerzést a regionális titkársági funkciók ellátására. Ősszel egy nemzetközi képzést is szerveztünk a témában, amelyen 7 ország képviselői vettek részt.

Szervezetfejlesztés, képzések felkérésre

Az évben három szervezetnél végeztünk szervezetfejlesztést, hogy a szervezetek az ágazatukban, településükön, régiójukban hatékonyabban tudják érvényesíteni a civil érdekeket

Műhely

Fenntartható fejlődés műhely szervezése 2 napos képzés keretében Gömöszőlősön 20 fő részvételével

Delfin vezetőképző tanfolyam

A 12 napos képzéssorozaton 27 környezetvédő civil vett részt. A képzéssorozat célja a környezet- és természetvédő mozgalom középvezetőinek képzése volt. A tudásátadás mellett fontos eredménye volt a tanfolyamnak a szervezetek közötti együttműködés erősítése

Civil szervezeti kutatás

Az NCA támogatásával indítottunk egy kutatást. A kutatás célja a civil szervezetek, csoportok jövőképének felderítése. A jövőkép elemzés a fenntarthatóság tervezése, és főképp a társadalmi motiváció szempontjából rendkívül fontos. Ennek érdekében végezzük el a kutatási programot 10 civil szervezetnél az első körben.