Székhely:
9938 Szatta,
Fő u. 17.
Levelezési cím:
1145 Budapest,
Thököly út 114/a. I.em.4.
tel: (70) 326 5830
e-mail: tff@tff.hu
adószám: 18174762-1-18


  

2020. május 27-én 117 fő részvételével lezajlott az Öt éves a Laudato si' enciklikáról szóló szeminárium.

Öt éve, 2015 májusában jelent meg Ferenc pápa első saját enciklikája, a Laudato si' (Áldott légy), mely a keresztény társadalmi tanítás egészébe ágyazva nagy erővel szólt „a szegények és a Föld kiáltásáról”, vagyis a társadalmi és a környezeti egyensúlytalanságok és igazságtalanságok megoldásának elodázhatatlan szükségességéről.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés május 26-ig ezen az oldalon.

 

Öt éves a Laudato si’ enciklika

Teremtésvédelmi online szeminárium

Időpont: 2020. május 27-e, szerda, 17.00-18.30

Helyszín: Zoom internetes felület

Előadók:

Nobilis Márió adjunktus, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Béres Tamás egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem

Kodácsy Tamás műhelyvezető tudományos főmunkatárs, Károli Gáspár Református Egyetem

Öt éve, 2015 májusában jelent meg Ferenc pápa első saját enciklikája, a Laudato si' (Áldott légy), mely a keresztény társadalmi tanítás egészébe ágyazva nagy erővel szólt „a szegények és a Föld kiáltásáról”, vagyis a társadalmi és a környezeti egyensúlytalanságok és igazságtalanságok megoldásának elodázhatatlan szükségességéről.

A dokumentum messze nem csak a katolikus egyházon belül talált visszhangra. Más keresztény felekezetek képviselői is gyakran a társadalmi és környezeti problémákkal kapcsolatos keresztény tanítás hiteles megnyilvánulásaként hivatkoznak rá, a nagy világvallások körében is figyelmet keltett, és az ENSZ 15 éves fejlesztési céljainak (SDG) vitáin is idéztek belőle a legkülönbözőbb világnézetű szakértők.

Most, az öt éves évfordulón nemzetközi kezdeményezés indult „Laudato si' Week” néven azért, hogy visszatekintsünk az enciklika megjelenése (valamint az SDG és a párizsi klímacsúcs) óta eltelt fél évtizedre, és felmérjük, miben léptünk előre és mit kell sürgősen tennünk. A hét kapcsán szerte a világban számos rendezvényt, kezdeményezést szerveznek. Magyarországon többek között a Naphimnusz Egyesület is szervezője az eseményeknek. A hét Ferenc pápa által kijelölt fő gondolata, mely az enciklikában is gyakran megjelenik: „minden kapcsolatban áll mindennel”.

Az Oikosz projekt* keretében ökumenikusan is bekapcsolódunk ebbe a folyamatba. A teremtésvédelem terén együttműködő magyar egyházak képviselői beszélnek az enciklika kapcsán a teremtett világ iránti keresztény felelősségről.


A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés május 26-ig a következő oldalon:
https://forms.gle/D9agMXtAHGfYwKwr8

Figyelem! Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk.
A szeminárium internetes felülete elérhetőségét a regisztráltaknak május 27-én küldjük el.

További információ: Farkas István, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért,
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

* Az Oikosz – Közös házban élünk projektet a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, a Csalán Egyesület, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelye, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat, az Európai Unió és az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával.

 

Támogatóink