Székhely:
9938 Szatta,
Fő u. 17.
Levelezési cím:
1145 Budapest,
Thököly út 114/a. I.em.4.
tel: (70) 326 5830
e-mail: tff@tff.hu
adószám: 18174762-1-18


  

Hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálás

Iskolások aktív nevelése Vas és Zala megyében

Projektünk célja, hogy a Vas és Zala megyei óvodások és általános iskolások, valamint közvetlen környezetük (úgymint tanáraik, családjuk) környezettudatossága erősödjön a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék keletkezés megelőzésének, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának/használatának témakörében. A felelős magatartás és az ahhoz szükséges információk megismerésére és elsajátítására jelen projektünkbe három tevékenységet tervezünk a helyi és regionális igényekhez és sajátosságokhoz alkalmazkodva: egy óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló játék tervezése, legyártása és eljuttatása a két megye intézményeibe, egy négy alkalmas kiállítás sorozatot interaktív bemutatóval és egy tanulmányi kirándulás iskolások számára.

A projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.

A projekt keretében elkészült az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló játék.

A játék amellett, hogy remek szórakozást biztosít kicsiknek és nagyoknak, játszva tanítja meg a gyermekeket azokra a megoldásokra a hulladékmegelőzéssel és -csökkentéssel kapcsolatban, amiket ők is meg tudnak tenni a mindennapokban környezetük védelme érdekében. A közös játék során jó lehetőség nyílik a felvetett témákról való további beszélgetésre, ami a mélyebb megértést és rögzülést biztosítja a gyermekeknél.

A Vas és Zala megyei iskolák és óvodák intézményenként 1 db „Hagyd üresen a kukát!” oktató- és társasjátékot rendelhettek ingyenesen, a keret erejéig . Összesen 50 db játék állt rendelkezésre.

 

A projektünk keretében az őriszentpéteri iskolások ellátogattak a zalaegerszegi hulladéklerakó telepre és a hulladékhasznosítóba, ahol megismerkedhettek a hulladékudvarral, előadást hallgattak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, de leginkább a hulladékmegelőzés szükségességéről. Láthatták a hatalmas "szeméthegyet", ami azokból a hulladékokból keletkezik, amit nem gyűjtünk külön fajtájuk szerint, vagyis szelektíven.  

Programunk során 600 iskolás gyermek és tanáraik ismerték meg a Kukasuli kiállítást Vas és Zala megye négy általános iskolájában: Őriszentpéteren, Pankaszon, Zalalövőn és Bagodon. A kiállítás megtekintése mellett a diákok a hulladéktermelés megelőzése és a szelektív hulladékgyűjtés témáiról tudhattak meg többet a bemutató órákon. Minden iskola kapott egy összefoglaló kiadványt a kiállításról, egy  gyerekeknek a szóló füzetet tárlatvezetéshez, totót a kiállítás témájából és egy iskolában elkészíthető játék leírását.

Támogatóink