Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért

Hatékonyan az energiával! Komplex szemléletformálási program

KEHOP-5.4.1-16-2016-00805 számú projekt  

Programjaink során a lakosság szemléletformálása a cél az energiatudatosság terén. Ennek hatékony eszközei az iskolai tevékenységek: szakmai tanulmányi kirándulás, iskolai vetélkedő. Emellett szervezetünk fesztiválokon komplex interaktív kiállítással, helyszíni tanácsadással és a gyerek játszóház összekapcsolásával az egész családot bevonja az együtt gondolkodásba. Ezt a folyamatot segíti és egészíti ki a honlap energetikával kapcsolatos interaktív aloldala.

Tevékenységek a projektben:

  1. Szakmai tanulmányút tanároknak, iskolai dolgozóknak - 2019. október 18-19.
  2. Térségi tanulmányi verseny - 2020. február 3. és 2020. május 31. között "ENERGIAHŐSÖK" - JELENTKEZÉSI LAP
        A vetélkedő nyertesei
  3. Szemléletformálás fesztiválokon
  4. Honlap - energetikai aloldal
    Mennyire energiahatékony az otthonod?
    Felméred? KLIKKELJ IDE

 

1.) A szakmai tanulmányút során az Őriszentpéteri Általános Iskola dolgozói Derekegyház települést látogatták meg.

A község komplex fejlesztési programja 2008-ban kezdődött el, amely során infrastrukturális, közösségi, energetikai, mezőgazdasági beruházások valósultak meg. Vendéglátónk, a helyi szakmai egyesület, szakmai segítségnyújtással vett részt a helyi önkormányzat által koordinált projektek tervezési és megvalósítási fázisaiban, illetve önállóan számos projektet valósított meg Derekegyházon és térségében.

Az elért sikereik eredményeként hazai és európai Klímasztár díjat nyert el községük, illetve elismerésül megkapta a Falumegújítási Díjat is.

A csoport részére a település központjában a napelemes közvilágítást, közintézmények aprítékfűtését és napelemes áramtermelését, a település biológiai szennyvíztisztító telepét, amely energiaültetvénnyel párosul, mutatták be.

A látogatás idejére elkészült az Egészségház energetikai korszerűsítése, illetve a helyi iskola épületének átépítése, melynek eredményeként egy többcélú családbarát nevelési- és oktatási intézményt alakított ki a helyi önkormányzat. Ezáltal egy épület ad helyet a mini bölcsődének, óvodának és az alsó tagozatos általános iskolának. Ezen fejlesztések is bemutatásra kerültek.

 

2.) A térségi tanulmányi verseny keretében a térségi általános iskolák felső tagozatos diákjai, általuk a diákok családjaik és tanáraik ismereteket szereznek energia témakörben, felmérik saját iskolájuk, családjuk energiafogyasztását és javaslatot tesznek annak mérséklésére. A feladatok során a diákok játékos, kreatív, interaktív formában szerzik meg az ismereteket, gyakorlati példákon keresztül mélyítik el tudásukat a 3 elektronikus forduló és a döntő keretében.

Egyesületünk 4 fordulós - 3 elektronikus forduló és egy személyes döntő - környezeti nevelési vetélkedőt hirdet Vas megyei iskolák felső tagozatos diákjaiból álló 4 fős csapatai számára.
A vetélkedő 2020. február 3. és 2020. május 31. között kerül megrendezésre.
Jelentkezési határidő: 2020. január 31., péntek éjfél
Részletekről és jelentkezésről itt olvashatnak. Energiahősök
Eredményhirdetés: A vetélkedő nyertesei

3.) A szemléletformáló fesztiválprogram célja, hogy a térség lakosságának felhívjuk figyelmét a lakóépületek energiatakarékosságának és - hatékonyságának növelésére a fesztiválok keretében. A résztvevők a régiós rendezvényeken megismerkednek az energiatakarékosság lehetőségeivel, ismereteket szereznek a megújuló energiaforrások jövőjéről, ezen felül saját ingatlanjaik energiahatékonyságát mérhetik fel kérdőív és online program segítségével, melynek hatására lépéseket tehetnek annak növelése érdekében. A gyermek résztvevők pedig megismerkedhetnek az energiatudatosság alapjaival, játékos formában.

 

4.) Az aloldalon a figyelemfelhívó akcióval (önfelmérő kérdéssorok, háztartásom energiafelmérése online program) kapcsolatos anyagok, feladatok lesznek megtalálhatók, letölthetők. Emellett itt hirdetjük a fesztivál megjelenésünket,beszámolunk más projekt eseményekről is. Az aloldal interaktív lesz, és lehetőség lesz egy űrlap segítségével konkrét tanácsot is kérni a projektstábtól energiahatékonysági, takarékossági és megújuló energiás ügyekben.
Mennyire energiahatékony az otthonod?
Felméred? KLIKKELJ IDE